restauracje Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednak równie przyzwoicie kultowe są z pysznej kuchni. Tak w takim razie, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby w następnej kolejności stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak rzetelnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Podstawowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie miłujemy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej różnorodności makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, bowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *