włoska restauracja Kraków centrum

Najlepszą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w najwyższym stopniu profesjonalne? Najczęściej jest tak, że najprzyzwoiciej dopasować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje co niemiara rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak też Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, w związku z tym zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu odpowiedniego jako o okazji do tego, by spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są kolejnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *